Hoppa till innehåll

Allt om bowlingpoäng

At the bowling

Något som brukar göra spelare förvirrade är hur man faktiskt räknar bowlingpoäng. Om du inte spelar bowling i en klubb är det kanske inget du direkt måste tänka på, eftersom datorn gör det automatiskt för dig. Men om du vill börja spela bowling i tävlingar då är det viktigt att du kan räkna poängen själv, och även hålla koll på motståndarens poäng.

Bowling blir allt mer populärt i Sverige. Runt om i Sverige finns det olika klubbar som du kan spela på, som Brandbergen Bowling. Där kan du lära dig om regler och även hur man räknar bowling poäng.

Lära sig bowling regler

Fördelen med bowling är att det är en enkel sport att lära sig, med inte allt för komplicerade regler. När det är din tur har du två slag på dig att slå ner så många käglor som du kan. Det finns totalt 10 av dessa att slå ner.

Maxpoängen är 300 i en serie och för att få detta måste spelaren få en strike varje gång. Vid bowling får spelaren heller inte gå över övertrampslinjen. Det finns olika tekniker för bowling och det finns inga regler om vilken hand du måste använda heller.

Bowlingpoäng – Så här funkar det

Varje serie består av 10 rutor och för varje ruta får spelaren två försök på sig att slå ner kloten. Poängen för bowling är följande:

  • Varje kägla värd 1 poäng
  • Du får extra poäng vid strike
  • Du får även en bonus för en spärr

Närmare förklaring av bowlingpoäng

Det kan kännas komplicerat med bowlingpoäng, men här är en närmare förklaring. Om du slår ner 6 käglor och i andra slaget 2 då får du totalt 8 poäng. Om vi säger att det efter blir en strike så får du 10 poäng.

För en strike får du också en bonus vilket är att du får räkna med de käglor som du slår ner i dina nästa två slag. Poängen för en spärr är också 10 och bonusen är att du får räkna vad du har slagit ner efter det första slaget.