Bowling Scoring

Brandbergen Bowling Scoring

Scoring, poäng och regler

Bowling scoring är ett begrepp som har med poäng att göra. Att ta poäng i bowling kallas nämligen scoring, poängen kallas även ibland för pinnar. När du spelar visas din poäng på en datorskärm som med hjälp av ett program som känner av hur många käglor som står kvar och har fallit, kan räkna ut allas poäng. Du behöver därför inte kunna räkna själv men det kan ändå vara kul att veta hur poängsystemet fungerar. För att ta poäng i spelet behöver du känna till de bowlingregler som gäller.

Vi på Brandbergen bowling poängterar vi att det viktigaste är att ha roligt men läs med fördel vidare för att lära dig mer om spelets regler.

Mer om bowlingregler

Tycker du att reglerna verkar krångliga? Vår guide till bowling scoring reder ut begreppen. Samma regler gäller vid bowling för barn, det finns dock hjälpmedel att använda vid behov. Exempel på hjälpmedel kan vara ett staket längs med rännan eller en ramp att släppa ner klotet med.

Den viktigaste regeln vid bowling är att klotet ska rulla från banans början och helst ända fram till käglorna och gärna slå ner så många av dem som möjligt. Du har två försök på dig att få ner käglorna innan det är nästa spelares tur.

Bowling scoring - Tips!

Vill du veta hur du ska kunna förbättra din bowling scoring? Våra bästa tips är först och främst att öva eftersom övning ger färdighet, och ha kul eftersom du lär dig snabbare när du har roligt.

Det är viktigt att ha rätt fingrar i klotet, alltså tummen, pekfingret och ringfingret i klotets hål – inga andra fingrar. Ett annat tips är att ta ett steg åt höger, om du har klotet i höger hand, innan du kliver fram och släpper iväg klotet, och sikta mot mitten. Kliv inte på banan, läs mer på Brandbergen Bowlinghall om banor.

Brandbergen Bowling Scoring

Mer om poängräkning

Det finns förstås fler bowlingregler som det kan vara bra att känna till. Till exempel att en serie består av tio omgångar, varav du gör två slag i varje omgång. Om du slår ner alla käglor på första slaget får du en strike och då blir det nästa spelares tur. Får du ner alla käglor sammanlagt på de två slagen får du en spärr. Poängen från varje omgång räknas samman till ett slutresultat.

Vår guide till bowling scoring gör även en djupdykning i poängräkningssystemet. En nedslagen kägla ger en poäng. En strike ger tio poäng och spärr ger också tio poäng, men här är det bonusen som är intressant. Bonusen för en spärr motsvarar de poäng du lyckas få i det efterföljande slaget och bonusen på en strike är de poäng du får i dina två efterföljande slag efter striken.